dimecres, 10 d’abril del 2013

Tornados o caps de fibló

Els caps de fibló, bufaruts, remolins, terbolí, trombes o tornados són termes que s'empleen com a sinònims per a descriure un mateix fenomen relativament freqüent a les Illes Balears.

Un cap de fibló és una columna d’aire que gira a gran velocitat amb forma d’embut, que està en contacte amb el terra i que penja, o es forma, sota un núvol cumulonimbus.

 Cumulonimbus. Font                                       Cap de fibló que es forma sota un núvol. Font


Sovint és visible gràcies a la condensació de gotes d’aigua en forma de núvol amb forma de tub (l'aigua condensa per la disminució de la pressió atmosfèrica); en el cas que no hi hagi condensació de l’aire, el moviment de brossa o partícules del terra aixecades per la rotació pot indicar la presència del tornado.

El diàmetre de la columna sol ser entre desenes de metres fins a centenars de metres i habitualment gira en sentit contrari a les busques del rellotge.
La velocitat de rotació varia entre uns 100 km/h fins a més de 500 km/h en els tornados més violents.

La velocitat de translació és variable, però, en general, és similar a la dels núvols de tempesta.
Solen tenir una vida de l’ordre de minuts i no és estrany que n’aparegui més d’un a la mateixa tempesta.

                                          Dos caps de fibló a Santa Ponça. Font.

A causa de la velocitat del vent i del seu gir ràpid els tornados poden tenir una gran força destructiva, no tan sols per la columna d’aire sinó també pels objectes aixecats i llençats a gran velocitat, que actuen com a veritables projectils.

Efectes cap de fibló. Font

El tornado es produeix sobre el terra. Quan es produeix sobre l’aigua s’anomena tromba marina o mànega. Generalment les mànegues són de menor intensitat i l’embut que uneix el núvol amb la superfície del mar és constituït en part per l’aigua succionada pel núvol. A la costa no és estrany que trombes marines, procedents del mar, esdevinguin tornados en creuar la línia de la costa.

Les mànegues són conegudes amb el nom de cap fibló (o directament fibló) a les Illes Balears, tant quan són al mar, com si penetren terra endins.

Poden ser molt perillosos i cal extremar la precaució en veure un tornado o mànega. Cal fixar-se molt bé en la direcció que segueixen i, si cal, buscar un refugi segur, preferentment en una habitació interior d’una construcció sòlida o un soterrani.

Font 

El 4 d'octubre de 2007 un cap de fibló va travessar Palma produint la mort d’un persona i nombrosos danys materials.

La major incidència d'aquest fenomen es produeix entre le mesos d'agost a novenbre.